Selamat Datang ke blog Arena of Jokeo Jeonsalo. Sila berikan komen anda. Sudi-sudilah menjadi followers blog Jokeonsalo. Jangan lupa tinggalkan jejak anda di ruangan chatbox. Layari facebook fanpage Jokeonsalo di www.facebook.com/jokeonsalo dan twitter @jokeonsalo. Semoga anda terhibur dengan blog ini. Jangan malu jangan serik untuk singgah ke blog ini lagi. Terima Kasih.

This Arena Soldiers

Wednesday, 4 April 2012

Padah Akibat Tattoo!


Jokeonsalo nak tergelak pun ada bila lihat mamat dalam Youtube ini kena tatu.

Bukan apa, kalau lihat tatu kat badannya, nampak sangat macam mafia atau gangster, tetapi bila kena tatu puas menjerit-jerit sakit, hehehe.
Korang nak tengok video tu dan nak tahu apa kesan tattoo?Teruskan membaca...

Tuesday, 3 April 2012

Apabila Nama dipermainkan kerana Sambutan "April Fool" !

“Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Wednesday, 21 March 2012

Kes Culik dan Bunuh Semakin Mengganas!

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera,
Salam Satu Malaysia!

Setelah sekian lama Jokeonsalo tak update blog ni, lama sangat rasanya Jokeonsalo mengabaikan blog ni. Kini Jokeonsalo kembali dengan satu perkongsian dimana Jokeonsalo ingin berkongsi tentang kes-kes penculikkan yang kini semakin mengganas dan berleluasa.

Baru-baru ini, negara kiat dikejutkan dengan kes penculikkan dan pembunuhan kejam ke atas adik Nurul Nadirah Abdullah atau lebih dikenali sebagai Dirang berusia 5 tahun yang berlaku di Masai, Johor Bahru awal Mac lalu sangat menggemparkan seluruh negara kita.

Friday, 24 February 2012

Keindahan Mata Manusia

Assalamualaikum,
Salam sejahtera,
Salam satu Malaysia!

Entri kali ini Jokeonsalo cuma ingin berkongsi dengan korang semua koleksi gambar mata manusia apabila di-zoom in dengan teknologi kamera berkuasa tinggi. Hahaha.

Sekali pandang terasa seram pun ada juga, tapi bila dipandang terus, kelihatan seperti mata kita semua ni ada keindahannya tersendiri. Seolah-olah seperti kawah atau gunung berapi dan alam semesta yang lain. Mari kita lihat gambar di bawah:

Thursday, 23 February 2012

Beri Mereka Peluang Untuk Berubah!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Memandangkan Jokeonsalo yang sedang kecetekkan idea sekarang ni. Jokeonsalo cuma nak kongsikan satu pesanan ringkas untuk peringatan kita semua. Pesanan ringkas yang boleh mengajar kita supaya memberi mereka atau orang-orang di sekeliling kita peluang untuk berubah dan menebus dosa mereka. Usahlah kita menghina mereka. Tetapi kita bertanggungjawab untuk saling nasihat-menasihati dan bantu-membantu antara satu sama lain.


:)

Tuesday, 21 February 2012

Lelaki vs Perempuan #1

Baiklah, Jokeonsalo kembali dengan topik "Lelaki vs Perempuan" untuk episod yang pertama.
Jika korang berminat untuk berikan sebarang idea, sila rujuk di INTRO: Lelaki vs Perempuan


~ click on the image to support this blog ~


Mari kita lihat gambar dibawah, perhatikan dan fahamkan.

REVIEW #2 : Kempen anti-Valentine's Day!

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca!
Apa khabar kalian semua? Semoga dalam keadaan sihat sejahtera hendakNya.

Baiklah,entri kali ni adalah merupakan entri review blog bloggers yang menyertai Kempen anti-Valentine's Day anjuran blog ini. Ribuan penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada bloggers kedua yang menyertai iaitu adando.blogspot.com. Mari kita lihat apa yang Adando sampaikan di dalam entrinya tentang kempen ini.

Monday, 20 February 2012

Latif Ibrahim Meninggal Dunia!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri kali ini Jokeonsalo nak sampaikan satu berita sedih mengenai pemergian pelakon atau penyanyi veteran Latif Ibrahim yang telah kembali ke Rahmatullah awal jam 7petang tadi di Unit Rawatan Rapi Institut Jantung Negara Kuala Lumpur.

Sunday, 19 February 2012

REVIEW #1 - Kempen anti-Valentine's Day!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pertama sekali Jokeonsalo nak mohon ampun dan maaf kerana kelewatan sedikit untuk buat posting entry berkenaan dengan Review Kempen anti-Valentine's Day anjuran JokeoJeonsalo.Blogspot.Com ini.

Baiklah, Jokeonsalo akan teruskan me-review persatu blog yang menyertai kempen ini.
Terima kasih kepada empunya blog Awan Nano kerana beliau adalah blogger pertama yang menyertai kempen ini.

Friday, 17 February 2012

Mari Bersama Mencegah Kanser !


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Lama juga rasanya Jokeonsalo tak update blog ni. Kesian blog Jokeonsalo, haha.
Baiklah, itu tak jadi masalah. Sekarang Jokeonsalo kembali dengan entri terbaru setelah tiga hari Jokeonsalo menyepi tanpa kabar berita.

Entri kali ini mengenai satu perkongsian, dimana Jokeonsalo nak kongsikan kepada semua pembaca tentang tanda-tanda kanser, penyebab utama dan cara nak mencegah kanser. 
Jokeonsalo rasa perkara ini amat penting untuk dikongsikan bersama kerana sekarang ni Jokeonsalo melihat terlalu ramai manusia yang mudah dijangkiti virus kanser yang tidak diingini. Mari kita teruskan ...

Tuesday, 14 February 2012

Kempen anti-Valentine's Day !

Assalamualaikum buat semua pembaca.

Jokeonsalo dengan berbesar hatinya mengadakan " Kempen anti-Valentine's Day " bermula 14/02/2012 (Selasa) hingga 20/02/2012 (Isnin).
Kempen ini diadakan bertujuan untuk menyedarkan seluruh umat Islam satu Malaysia bahawa Valentine's Day ini adalah haram hukumnya kerana sambutan ini adalah perayaan bagi orang Kristian.

Jokeonsalo dengan sukacitanya menjemput anda semua saudara-saudari se-Islam Jokeonsalo untuk menyertai kempen yang mudah ini bersama Jokeonsalo. 
Korang berminat untuk berkempen? Jokeonsalo akan terangkan cara-cara untuk menyertai " Kempen anti-Valentine's Day " yang berlangsung selama seminggu ini.

Monday, 13 February 2012

Allah s.w.t Tuhanku, Muhammad s.a.w Nabiku, al-Quran Kitabku, Kaabah Kiblatku, Umat Islam Saudaraku, Haram bagiku "Valentine's Day" !

Assalamualaikum kepada semua para pembaca.

Jokeonsalo rasa, tajuk entri kali ini adalah tajuk yang paling panjang yang pernah Jokeonsalo post ke dalam blog ini setakat ni.

Allah Tuhanku, Muhammad s.a.w Nabiku, al-Quran Kitabku, Kaabah Kiblatku, Umat Islam Saudaraku, Haram bagiku "Valentine's Day" !

Berdasarkan lima petikan ayat pertama dari tajuk entri ni adalah jawapan bagi soalan di alam kubur nanti. Orang yang takut akan mati adalah orang yang masih mempunyai Iman di hatinya. Semoga kita semua bersedia dan sentiasa memperingati mati kerana mati itu adalah pasti di dalam sesebuah kehidupan.

Lelaki vs Perempuan ! ( INTRO )

Assalamualaikum, Salam sejahtera.
Salam satu Malaysia...

Entri yang bertajuk "Lelaki vs Perempuan" ini Jokeonsalo akan buat setiap minggu sekali atau dua kali mengikut masa yang terluang bagi Jokeonsalo. Baiklah, sebenarnya entri kali ini Jokeonsalo inginkan pendapat daripada pembaca untuk memenuhi ruang entri dengan topik ini. Jokeonsalo mahukan kerjasama daripada semua pembaca untuk berkongsikan tentang lelaki berlawanan dengan perempuan, contohnya :

Sunday, 12 February 2012

20 Fakta Menarik Tentang Lipas

Assalamualaikum...
Entri kali ni, Jokeonsalo nak kongsikan 20 fakta menarik tentang serangga yang mostly boleh menakutkan orang ramai, iaitu LIPAS !

~ Lipas antara serangga yang paling bersih 
kerana bulu dikakinya boleh 
menghilangkan kesan kotor dibadannya !


20 Fakta Menarik Tentang Lipas !
  1. Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol "cucaracha" yang membawa maksud serangga gila.

Gempar Tembak Menembak di Econsave Johor Bahru !

Assalamualaikum, salam sejahtera,
Salam satu Malaysia buat semua :)

Entri kali ni Jokeonsalo nak kongsikan sikit cerita daripada saudara Jokeonsalo yang mendakwa telah berlakunya kejadian tidak diingini iaitu kejadian tembak menembak di pasaraya Econsave berdekatan dengan Taman Daya, Johor Bahru. Biarlah Jokeonsalo perkenalkan saudara Jokeonsalo itu dengan nama Aunty, bersama dua orang anaknya Azween dan Najmi. Menurut Aunty, kejadian itu ber

Saturday, 11 February 2012

Selipar Flip Flop Mengundang Padah!

Assalamualaikum, salam satu Malaysia.
Semalam Jokeonsalo menghabiskan masa dirumah dengan mejelajahi blog-blog yang Jokeonsalo follow dan juga followers Jokeonsalo sendiri. Banyak entri yang menarik, tetapi Jokeonsalo memilih entri ini kerana ia merupakan satu amaran atau pesanan untuk kita semua untuk lebih berhati-hati.

Kegembiraan seorang wanita bertukar menjadi kesedihan apabila selipar kegemaran yang baru dibelinya telah mencacatkan kakinya yang putih dan gebu itu. Dia dikatakan terkena Chemical Burn setelah memakai FlipFlop made in China.

Friday, 10 February 2012

KFC vs Customer

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Salam satu Malaysia buat semua pembaca...

Baru-baru ni penggemar makanan segera KFC digemparkan dengan berita pergaduhan antara kakitangan dan pelanggan di sebuah restoran KFC sekitar Shah Alam awal bulan Febuari lalu. Jokeonsalo pun terkejut juga dengan berita ini kerana sebelum ini Jokeonsalo yang juga merupakan bekas kakitangan salah sebuah restoran KFC di Johor Bahru.

Sebelum kita teruskan dengan berita pergaduhan ini, mari kita saksikan vid

Thursday, 9 February 2012

How to change keypad ?!

Assalamualaikum, salam sejahtera...

Entri kali ni Jokeonsalo bukan nak kongsikan apa-apa cerita atau kisah..
Kali ni Jokeonsalo cuma nak bertanya pada sesiapa antara korang yang tahu bagaimana nak tukar qwerty keypad kepada normal keypad..sebab tunang Jokeonsalo baru je beli handphone baru sonyericson W8, tapi beliau tidak mahir untuk menggunakan qwerty keypad tu.Jadi beliau bertanya dengan Jokeonsalo macamana nak tukar qwerty tu kepada yang normal...

Masalahnya, Jokeonsalo sen

Wednesday, 8 February 2012

Kahwin itu Mudah !

Kahwin Cara Melayu atau Cara Islam ?!

Ini adalah kisah seorang gadis yang berfikir di luar konteks minda masyarakat Melayu sekarang. SYABAS buat gadis tersebut dan suaminya!!!
Ia menceritakan bagaimana seorang pelajar perempuan tahun akhir di sebuah universiti yang hampir membunuh diri kerana tertekan setelah ditinggalkan kekasihnya. 
Kemudian beliau mengubah kehidupannya serta-merta menjadikan beliau gadis yang paling bahagia di bumi Allah ini dengan perkahwinan di usia awal.
Mungkin berguna sebagai motivasi diri di kala sunyi dan dibuat sebagai IBRAH bersama.

Tuesday, 7 February 2012

LAPTOP boleh MEMBUNUH !

Assalamualaikum semua para pembaca,
Salam sejahtera Salam satu Malaysia !

Untuk entri kali ni, Jokeonsalo nak share sikit tentang bahayanya laptop anda dirumah, dipejabat, dibilik dan disebagainya.hehe.
BAHAYA?! KENAPA?! LAPTOP TU BOM KE?! LAPTOP TU HANTU KE?!
Itu antara soalan yang Jokeonsalo dapat mula-mula nak tulis pasal entri kali ini.
Jawapan untuk soalan bahaya ke laptop itu adalah YA, dan jawapan untuk soalan kenapa itu adalah seperti cerita ringkas dibawah;


Monday, 6 February 2012

Tragedi 6 Febuari 1958


6 Februari 1958 merupakan salah satu sejarah kelam bagi dunia bola sepak khususnya Manchester united. Pasukan yang di ketuai oleh Sir Matt Busby di zaman emasnya ketika itu dijangka akan mendominasi bola sepak Eropah dan menuju kepada treble pertamanya dimana mereka semua dikenali sebagai “The Busby Babes”. Setelah perlawanan Piala Eropah di Belgrade, keesokan harinya 6 Februari 1958, mereka memulakan perjalanan pulang menuju Manchester. Dalam perjalanan tersebut, pesawat dengan no penerbangan British European Airways Flight 609 harus melakukan pengisian bahan bakar di Bandar udara Munich Riem, Munchen Jerman. Setelah mengisi bahan bakar, dalam keadaan dingin dibawah 0 darjah celcius, juruterbang pesawat kapten James Thain dan pembantu Kenneth Rayment mencuba untuk berlepas dari landasan, namun gagal – hingga dua kali, dikatakan akibat kegagalan mesin. Lalu salah satu pemain United, Duncan Edwards mengirim telegram ke Manchester “ all flight cancelled, flying tomorrow. Ternyata juruterbang menolak untuk menginap di Munich dan akan melakukan percubaan berlepas untuk kali ketiga. Beberapa pemain tidak yakin atas penerbangan ini, khususnya Liam Whelan yang terdengar mengatakan “This may be death, but I’m ready”.

Senarai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) 2012

Assalamualaikum, Salam Sejahtera...
Hari ni Jokeonsalo nak cerita sikit tentang Sekolah Berprestasi Tinggi ( SBT ) bagi tahun 2012.
Semalam, Jokeonsalo perhatikan timeline di laman sosial Twitter sedang hangat memperkatakan tentang sebuah sekolah di Johor Bahru mendapat SBT Malaysia.Dikatakan, sekolah tersebut mendapat ranking pertama keseluruhan satu Malaysia.
Tetapi,apa yang Jokeonsalo kaji sekolah tersebut bukan lah berada di tempat yang pertama. Mungkin ini adalah salah faham para pelajar sekolah tersebut.

~Tahniah kepada semua sekolah yang terpilih~

Jumlah keseluruhan SBT 2012 diseluruh negara sebanyak 66 buah sekolah seperti yang disenaraikan dibawah mengikut ranking SBT terbaik ;

Sunday, 5 February 2012

Tidur Lena atau Bangun Bertaubat ?!


Sleep,
A wonderful thing when we enjoy it.
Give a satisfaction to the people.
But do you know
over sleep is a bad thing!


Awake,
Something that very difficult for us to accept
when we wake up from sleep,
Sometimes made us felt angry when this happens.
But do you know
awakened from sleep in the early morning
is a good thing for you!


Because the woke up,
Your have the opportunity to face Allah,
To repent, wishes and supplications to Allah,
and this time is the most nice to us!

Think and always be POSITIVE !

Hello y'alls !
For this entry, I dont want to like to share about me, but I want to share to you all about us.
Maybe you wonder why this title was chosen for this entry.
The answer is, before we start doing things we should think positively that things look easy despite the fact that it is not.
No matter what happens in the future, we must be prepared to think positively and act positively.

Saturday, 4 February 2012

Bersyukur Kunci Kebahagiaan !


~ Mari Bersyukur kepada Allah swt ~

Kejatuhan itu mengajar kita utk kembali bangkit 
dan terus berusaha utk tidak terjatuh lagi,
andai kita terjatuh janganlah mengalah...

Kegagalan itu mengajar kita 
utk menjadi manusia yg berjaya,
apabila sudah berjaya 
jangan pula kita sombong...

Kekalahan tidak beerti 
kita kalah buat selamanya,
kerana dari kekalahan kita tahu 
bagaimana caranya untuk mencipta kemenangan...

Friday, 3 February 2012

Berhenti Mengharap

Assalamualaikum semua =)

Tajuk entri macam sedih kan, tapi sebenarnya tak lah sedih pun isi kandungannya..
Jadi, dont judge the entry by its title ok...

Jokeonsalo nak kongsikan satu cerita yang berkenaan dengan tajuk diatas.
Berhenti Mengharap?
Ceritanya begini, tengah hari tadi semasa pulang dari masjid selepas menunaikan Solat Fardhu Jumaat, Jokeonsalo terserempak dengan sahabat baik Jokeonsalo yang telah sekian lamanya tidak berjumpa.
Biarlah Jokeonsalo perkenalkan sahabat Jokeonsalo itu dengan nama Pok Cik sahaja. Tapi memang orang ramai panggil dia Pok Cik pun. Seorang lelaki yang sudah berusia lebih dari tiga puluh tahun rasanya.

try for success is better than keep feeling stressed ~


Panjangnye intro,haha. Ok,selepas terserempak dengan Pok Cik, Jokeonsalo pun bersalaman dengan dia. Tanya khabar dan sebagainya. Kemudian, Jokeonsalo cuma nak pendapat dari dia. Jokeonsalo cuma bertanyakan tentang mana nak cari kerja yang lebih bagus Pok Cik?
Satu soalan, tujuh perkataan sahaja.dan jawapan yang diberikan Pok Cik ialah ;

Thursday, 2 February 2012

Fakta tentang Lelaki !

Assalamualaikum !
Selamat sejahtera !

Pertama sekali, Jokeonsalo nak tahu apa pendapat korang dengan wajah baru blog Jokeonsalo ni?
Ok tak? Hampir 3jam Jokeonsalo mengubahsuai blog ni.


Tapi,bukan pasal itu yang Jokeonsalo nak kongsikan kat korang.Itu cuma nak tanya pendapat je.
Baiklah, kita back to the topic. Sebelum ni Jokeonsalo ada kongsikan tentang 10 Fakta Lelaki yang samada kita tahu ataupun tidak. Entri kali ni, nak share satu lagi fakta lelaki yang bagi Jokeonsalo amat penting untuk pengetahuan perempuan / gadis / wanita / isteri dan semua kaum Hawa.

Sebelum Jokeonsalo teruskan, korang baca quotes kat bawah ni terlebih dahulu ;

" Every man needs a woman 
when his life's mess. 
Because just like the game of chess, 
the queen protects the king ! "

So, korang faham tak quotes kat atas tu?
Ini sebenarnya adalah satu lagi fakta tentang lelaki, dimana sebenarnya lelaki itu lebih memerlukan perempuan daripada perempuan yang memerlukan lelaki.
Contoh terdekat ialah kisah Nabi Adam a.s, baginda kesunyian di dalam syurga dan kemudian Allah s.w.t menjadikan Hawa untuk menemani hidup Nabi Adam yang seorang lelaki.

Seperti quotes tu, kaum perempuan harus tahu bahawa betapa pentingnya diri anda bagi seorang lelaki. Lelaki juga penting buat wanita, tetapi sebenarnya wanita itu adalah lebih penting dan segalanya bagi seorang lelaki.

~ be better is better than be a butter ~

Harus diingat, lelaki juga inginkan belaian manja dan kasih sayang. Walaupun lelaki nampak macam "keras" tetapi jiwa lelaki adalah lembut. Bukan wanita sahaja yang rasa ingin dibelai, lelaki juga merasakan begitu.
Jadi, kaum wanita tidak boleh lemah, anda harus kuat demi menguatkan seorang lelaki yang anda cintai.
Renung-renungkan, dan selamat menyelamat =)

Sekian untuk entry kali ini.
Terima Kasih ~

Facebook will be end ?!

Assalamualaikum, selamat sejahtera,
Salam satu Malaysia kepada semua pembaca...

Facebook? Siapa didalam dunia ini tak kenal Facebook? Jawapannya bayi yang masih didalam kandungan ibunya. Bukan gurauan tapi bagi Jokeonsalo itu adalah satu fakta dimana di dalam dunia sekarang ini manusia tak berhenti berkata tentang Facebook..Sampaikan ada orang cipta lagu untuk Facebook atau yang berkenaan dengan Facebook..

Seperti yang kita semua tahu, tag line Facebook yang berbunyi "Facebook helps you connect and share with the people in your life" Facebook adalah sebuah laman web sosial yang paling hebat didalam ini dunia. Mana taknya, 750 000 000 (750Juta) akaun yang aktif didalam satu laman.WOW! Tidak hairan lah kalau kita nak cakap yang Facebook ni salah sebuah rangkaian internet terhebat dunia.

~ Facebook will gone? ~

Itu basicly pasal Facebook yang kita dah tahu..
Apa yang Jokeonsalo nak kongsikan pada entri kali ni ialah adakah Facebook akan menamatkan perkhidmatan laman web ini? Bukan bancrupt atau muflis, tetapi tutup!
Betul ke pengasas utama Facebook, Mark Zuckerberg ni nak menamatkan laman web hebat ini?

Mari kita baca bersama foto yang Jokeonsalo dapat sendiri daripada laman Facebook dan sumber daripada blog wordpress

~ it is fact or not? ~
(klik gambar untuk lebih jelas)

Itu adalah salah satu sumber yang Jokeonsalo dapat di sini .
Betul ke Zuckerberg nak tutup Facebook 15 Mac ini?
Gila ke dia? Dah berjuta manusia menyokong website dia, tiba-tiba nak musnahkan macam tu je..
Kalau nak ikut article kat atas tu, Mark Zuckerberg menyatakan, "Facebook has gotten out of control" .
Maksudnya dia tak boleh nak handle lagi ke Facebook tu?
Come on Mark! Bukan Facebook je yang memiliki traffic sehebat itu, banyak lagi.Contoh terdekat adalah YouTube yang didalamnya mengandungi lebih daripada 400Juta video, tidak termasuk komen,perkongsian,akaun pengguna dan sebagainya.

Adakah benar article diatas?!
Jokeonsalo mendapat satu lagi sumber yang menyatakan article tersebut adalah auta semata-mata!
Klik link kat bawah ni, dan korang baca apa kata mereka;


Dah baca?
Keliru tak?entah lah, Jokeonsalo pun tak boleh nak komen apa-apa tentang perkara ni.Sebab kita sendiri tak tahu apa yang akan terjadi kan..
So, apa-apa pun Jokeonsalo cuma nak berpesan sikit kat korang semua,jangan mudah terpadaya dengan satu kata tanpa menyelidik latar belakang kata-kata tersebut.

Akhir kata, Jokeonsalo pun tak tahu nak kata apa lagi?
Kita tengok je la 15 Mac nanti ya.

Kalau betul Mark nak shut down Facebook, I just want to say GOODBY FACEBOOK!
Kalau tak, senang sikit kerja-kerja kita nak berinteraksi dengan orang ramai melalui laman sosial ini.

Sekian !

Wednesday, 1 February 2012

Mari Bersama ke Hadapan !

Salam sejahtera everibodi,everiday,everinite and the eveready...wakaka!!!

Posting yg lepas Jokeonsalo penah kongsikan tentang kunci kebahagiaan iaitu dgn bersyukur...so,bile Jokeonsalo fikir2 punye fikir...memerah otak ape pulak posting utk arini, Jokeonsalo dpt gak idea..yes,Jokeonsalo percaya idea yg Jokeonsalo dpt ni pun maybe dari yg Maha Esa...arini Jokeonsalo nak post tentang MENUJU LEBIH KEHADAPAN ...

Mengikut pengalaman Jokeonsalo berkawan dgn ramai² orang...Jokeonsalo kurang berminat orang yg suka sangat memandang masa2 yg telah berlalu...ye,Jokeonsalo akui memang tak salah untuk kita imbas kembali zaman lalu,tapi itu semua boleh membantutkan usaha korang untuk maju kehadapan guys!

Ada penceramah yg mengulas,zaman silam kita atau kisah² hitam hidup kita yangg lepas boleh mengajar kita untuk memperbaiki kesalahan dan tidak mengulangi kesilapan yang lalu,Jokeonsalo SETUJU!

TAPI,,,Jokeonsalo tengok budak² sekarang kalau da fikir ke belakang,sampai ke sudah asyik ke belakang je!!

tak tahu bile nak ke depan,heran gak Jokeonsalo...

Jokeonsalo pun bukan nak cakap diri ni perfect sangat,tapi kita perlu mencari jalan untuk terus kehadapan...

COME ON GUYS !!! WAKE UP !!!


( Sekadar gambar hiasan, HEHEHE...saje je nak tayang gambar sendiri
Mungkin gambar ni kene dngan tajuk posting ni kott !
tu yang Jokeonsalo sumbat masok dlm posting kali ni...HAHAHA )


Jokeonsalo pernah baca satu quotations ni, dan Jokeonsalo sokong dengan kata² yang diberikan!
Kita,kami,semua,dan seluruh insan ada matlamat,visi dan misi masing²...
dan semua tu memerlukan seribu satu cara yg perlu kita ketahui...
Untuk menuju mendapatkan seribu satu cara itu,KITA PERLU BERANI utk maju dan melangkah satu tapak kehadapan utk maju 1001 kejayaan dihadapan...
So,kalau korang rasa takut² dan tak berani utk melangkah satu tapak kehadapan,memang sampai bila² la korang tak akan ke depan kan...


dan sekarang kesimpulannya,
memang tak salah korang nak kenang²kan kembali zaman² silam,kisah² hitam sejarah hidup korang tu,
Jokeonsalo pon kadang² ade gak memandang kebelakang,
sebab yangg dibelakang itulah mengajar kita untuk berani terus kehadapan untuk membina hidup baru yang lebih bermakna...
Nabi junjungan kita,Nabi Muhammad saw pun ade bersabda yang bermaksud:

"Wahai umatku,
jadikanlah hari ini lebih 
baik dari hari semalam,
dan hari esok bertambah baik 
dari hari ini."

Dari sabda baginda Rasulullah s.a.w itu,kita boleh ambil ia sebagai satu pegangan untuk menuju kehadapan dan memastikan yang didepan itu lebih baik dari yang dibelakang...
kepada sahabat,saudara handai,dan semua kenalan,dan juga pada diri aku sendiri,
Marilah kita bersama² berani melangkah satu tapak kehadapan untuk menuju 1001 kebahagiaan dan kejayaan dihadapan kita...disamping tu,usaha mesti diselitkan ya guys!
Jangan cuma ke depan,tapi tangan kosong,kalau macam tu stay je la kat situ sampai bila²...hehehe...


Posting ni Jokeonsalo post bukan nak ditujukan untuk siapa²,just untuk berkongsi dengan semua member²...
Supaya korang semua lebih berani dan sifat ingin mencuba untuk maju lebih kehadapan itu ada tersemat didalam diri korang...
Jokeonsalo ni pon bukannya perfect sangat,tapi orang kata...
Kalau ade ilmu yang lebih tu,kongsi²kan lah pada kenalan..jangan jadi manusia yang kedekut..
So,dgn kata² tu Jokeonsalo izinkan kepada sesiapa je nak share posting Jokeonsalo ni untuk kenalan korang yangg lain...
SEMOGA SUKSES GUYS  !


Sekian utk posting kali ini...
~TQ~

Lain Orang Lain Pendapat !

Assalamualaikum semua pembaca yang Jokeonsalo hormati !
Salam sejahtera salam satu Malaysia !

Hari ni Jokeonsalo nak kongsikan siket tentang bagaimana kita perlu menghargai dan menerima sebarang pendapat daripada orang yang berbeza.

Bagi Jokeonsalo, setiap orang di muka bumi ni pasti akan berbeza dari segi pemikiran masing².
dan setiap orang pasti akan berbeza pendapat.Mungkin ada yang betul dan mungkin juga ada yang salah.

~ termenung sekejap tu kadang² ada bagusnya ~

Disini, Jokeonsalo cuma nak berpesan pada korang semua, dan untuk diri Jokeonsalo sendiri.
Kita tidak perlu menjatuhkan seseorang itu dari segi pendapat yang mereka berikan.
Kita harus meneliti dan mengkaji pendapat daripada seseorang itu sebelum kita menilainya.
Contohnya,sebagai seorang orang atasan disesebuah syarikat atau lebih dikenali sebagai boss. Anda seharusnya tidak boleh memperlekehkan sebarang pendapat yang disuarakan oleh pekerja anda kerana pendapat itu mungkin boleh menyelamatkan sesebuah syarikat atau tempat kerja itu.
Seorang boss harus lah mengambil berat tentang para pekerjanya dan pendapat daripada seseorang pekerja. Kerana itu adalah lebih baik daripada anda sentiasa mengarah dan mengerah tenaga mereka tanpa membenarkan mereka mengutarakan sebarang pendapat..

Come on lah! Kita ni negara berdemokrasi.. So, setiap orang boleh mengutarakan sebarang pendapat.
Kita tak boleh memperlekehkan perkara tersebut. Jika kita berbuat begitu, secara tidak langsung orang akan dapat menilai, bagaimana cara anda bekerja atau hidup!

Jadi, berhati-hati apabila menilai sebarang pendapat daripada seseorang. Dengar terlebih dahulu penjelasan mereka. Mungkin itu adalah yang benar, dan kita tak seharusnya terus menidakkan pendapat itu..

Walaupun sebelum ini, kita tidak pernah menerima sebarang pendapat yang sama seperti seseorang itu.Kita mesti ingat, bahawa setiap orang pasti akan berbeza pendapat.. Dan pendapat seseorang itu adalah berkemungkinan bukan dari satu hati..

Jadi, marilah kita bersama-sama mengambil pengajaran tentang perkara ini..

Sekian dari luahan perasaan Jokeonsalo =(

Tuesday, 31 January 2012

Sempurnakan Hari Mu ~


Hallo readers ~

Today Jokeonsalo just want to share the days are history for each people on earth .. Actually, I do not like some people who is easily succumb before the end of a matter being a person is doing .. Why not they trying to end things it! Is not every thing, problems, or whatever there is a way for the solution! Why should we give it? Before attempting, LOST or WIN, FAIL or SUCCEED, PERISHED or PERFECT, PROUD or DISAPPOINTED, BAD or HAPPINESS, and all the answers and the results must be rejected in advance.. aside for any decision has been determined by God, and it is customary in a things .. so, WE SHOULD TRY until it works .. if FAILED, it is not forever ..


who fail are those who do not want to try after it failed!
~ decorative picture ~


Finish each day and be done with it. 
You have done what you could. 
Some blunders and absudities have crept in; 
FORGET THEM as soon as you can! 
Tomorrow is a NEW DAY
You SHALL BEGIN it serenely 
and with to high a SPIRIT TO BE encumbered 
with your OLD NONSENSE !


Thats all entry for today,
thanks for all readers,
PLEASE GIVE YOUR COMMENTS.

~tQ~

Monday, 30 January 2012

Jadilah yang Paling Sempurna disisi ALLAH !


Assalamualaikum semua pembaca,
Salam hormat untuk kalian...


Jokeonsalo nak kongsi siket tentang kewajiban memakai tudung..semoga dengan entri ini, boleh memberi pengajaran buat rakan² perempuan kita..insyaAllah ~


Rasulullah SAW
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


 ~ gambar hiasan ~


Rasulullah s.a.w bersabda:
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”



~patut la zaman sekarang ramai wanita suka bersanggul tinggi dan menganggap trend terkini.. yang bertudung pun tidak ketinggalan.
~dan,kalau yg bertudung pun diberi amaran apatah lagi yg langsung tidak bertudung
~so,beringat2lah sahabat2ku~


~ SEKIAN ~

10 Fakta Tentang Lelaki !


Assalamualaikum readers~~~

Entri kali nie, Jokeonsalo nak kongsi kan siket 10 fakta tentang seorang lelaki yang mungkin kita tidak tahu..Fakta ni takde kena mengena dengan sesiapa..Jokeonsalo kaji sendiri perkara ini,dan ianya ternyata benar..
Entri ni, dikhaskan untuk gadis² yang ingin mengetahui tentang sifat² lelaki..

Nak tahu apa faktanya?
~ 10 Fakta Tentang Lelaki ~
  1. Lelaki sebenarnya tidak menjaga kanak-kanak perempuan yang baikMereka lebih suka cari anak-anak gadis yang kemas dan rapi.
  2. Lelaki benci pengotor.
  3. Seorang lelaki boleh seperti anda selama satu minitdan kemudian lupa andaselepas itu.
  4. Apabila seorang lelaki mengatakan dia tidak memahami andaia hanya bermakna anda tidak memikirkan cara dia
  5. "Awak tengah buat apa tu?" Atau "Awak dah makan?" Adalah soalan pertama yang biasa seorang lelaki sebelum meminta nombor telefon hanya untuk berkenalan dengan anda.
  6. Seorang lelaki memang suka mengurat disiang hari, tetapi setiap hari sebelum mereka masuk tidur, mereka pasti akan memikirkan tentang seorang gadis yang lebih layak untuk dirinya, mungkin gadis itu ialah kamu.
  7. Bila seseorang lelaki itu, menyukai anda, dia pasti tidak akan memandang akan kekurangan anda.
  8. Lelaki boleh jadi "gila" hanya dengan senyuman seorang perempuan.
  9. Lelaki akan buat apa sahaja untuk mengambil perhatian daripada seorang gadis.
  10. Lelaki sangat tidak suka apabila anda selalu berceritakan tentang bekas kekasih anda kepadanya.

10 fakta ni mungkin sikit jer, Jokeonsalo tahu masih banyak lagi fakta² tentang seorang lelaki..Kalau ada lagi fakta yang berkenaan Jokeonsalo akan let you all know ok..

Kalau korang setuju dengan fakta nie, click like button for me ok...

Sekian untuk entri ini..tq =)

Awan Nano Juara Lagu - 26

Assalamualaikum buat semua pembaca,
Salam sejahtera Satu Malaysia !

Entri kali ni Jokeonsalo cuma nak ucapkan TAHNIAH kepada Juara Anugerah Juara Lagu ke 26 iaitu Hafiz dengan lagunya Awan Nano hasil ciptaan Buddhi dan komposernya M.Nasir..
Tahniah buat Hafiz...

~ Hafiz AF7 ~

Murah rezeki budak Hafiz nie, semoga dengan kemenangan nie,membuatkan Hafiz lebih kuat dan gagah dalam mengharumkan hiburan muzik tanah air kita..Tahniah sekali buat Hafiz dengan lagunya yang berjudul Awan Nano!


Tahniah juga buat Naib Juara Anugerah Juara Lagu ke 26 iaitu gandingan 3 Suara, Jaclyn Victor, Ning Baizura dan Shila Hamzah dengan lagunya Beribu Sesalan!

~ Tiga Suara ~

dan seterusnya Jokeonsalo mengucapkan tahniah juga kepada penyanyi dari program realiti tv One In A Million iaitu Faizal Tahir yang telah mendapat Tempat ke-3 Anugerah Juara Lagu ke 26 dengan lagunya yang berjudul Karma!

~ Faizai Tahir One In a Million ~


Tahniah diucapkan kepada mereka bertiga yang berjaya menjadi TOP 3 dalam industri muzik tanah air kita..Tidak ketinggalan, Jokeonsalo nak ucapkan tahniah sekali lagi buat Hafiz yang telah merangkul Anugerah Vokal Terbaik Juara Lagu ke 26 dengan lagu yang sama iaitu Awan Nano! Tahniah juga kepada Alyah yang telah menjuari bagi Anugerah Persembahan Terbaik Juara Lagu ke 26 dengan lagu yang berjudul Kisah Hati!

~ Alyah ~


Dengan itu, tamat sudah penantian kita semua yang gemar dengan muzik Malaysia sepanjang tahun..Tahniah diucapkan kepada semua pemenang dan yang kalah jangan berputus asa..Anda masih berpeluang meraih gelaran juara jika anda gigih meneruskan usaha.

Semoga AJL ke 27 tahun hadapan lebih meriah dan lebih mantop berbanding tahun ini...
Bersempena dengan itu, Jokeonsalo dengan berbesar hatinya..Meletakkan lagu Awan Nano nyanyian Hafiz sbg default music di blog Jokeonsalo ini..Harap para pembaca terhibur dengan lagu tersebut..

Sekian sahaja untuk entri kali ini..
Terima Kasih ~

Saturday, 28 January 2012

Tiada yang Sempurna !


Salam sejahtera all my readers =)
Entry kali Jokeonsalo just nk bekongsi tentang, JANGANLAH KITA TERLALU MENCARI KESEMPURNAAN kerana TIADA YANG SEMPURNA di dunia ini...bak kata dak2 skarang,nobody perfect and i am nobody..


Jika kamu memancing ikan,
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
Hendaklah kamu mengambil ikan itu...

- gambar hiasan -



Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula
ke dalam air begitu sahaja,
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kail mu dan
mungkin ia akan MENDERITA
selagi ia masih hidup...

BEGITULAH JUA ,,,

Setelah kamu memberi banyak
PENGHARAPAN kepada seseorang,
Setelah ia mula MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGANYA hatinya,
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya
begitu sahaja...
Kerana dia akan TERLUKA oleh
kenangan bersamamu dan
TIDAK akan MELUPAKAN segalanya
selagi dia mengingatimu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
Jangan terlalu mengharap pada takungannya dan,
Janganlah menganggap ia begitu teguh,
Cukuplah sekadar KEPERLUANmu,
Apabila ia retak,
Tentu sukar untuk menampalnya,
Akhirnya ia dibuang..



Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya

mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi...

Begitu juga jika kamu memiliki sese0rang,
TERIMALAH seadanya.....
Janganlah kamu mengaguminya dan 

janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA...

Anggaplah dia manusia biasa..

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA 
boleh jadi hubungan kamu akan TERUS 


hingga ke akhirnya..

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi....
Yang kamu pasti baik untuk dirimu...
Mengenyangkan.Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah,
Cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak,nasi itu akan basi dan kamu 
tidak boleh memakannya.


kamu akan MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah 
bertemu dengan se0rang insan...
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu..
Apabila skali dia melakukan KESILAPAN 


bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya...

Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.



MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah,cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.



Kelak,kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia memjadi milik orang lain...

dan akhirnyaa... 

Kamu juga yang akan
MENYESAL

Tiada yang diciptakan sempurna di atas dunia ini,
maka,KUNCI kebahagiaan sebenar adalah dengan BERSYUKUR
dgn pemberian dan kurniaan dari ALLAH swt...

Sekian dari Jokeonsalo,
TQ for all readers ~



Kisah Anak dan Emak !


Salam sejahtera semua pembaca =)

Entri kali nie, Jokeonsalo nak kongsi siket sebuah kisah tauladan utk pengajaran kepada semua insan bergelar anak..semoga kita boleh ambil iktibar berdasarkan kisah tersebut..

Cerita nie direka sendiri oleh Jokeonsalo, tiada sebarang peniruan atau cetakan semula..
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia..


SELAMAT MEMBACA !

Tajuk : Mana Mak ?

Pada suatu hari,
Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.
Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.
Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.
Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.
Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"
Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.
Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.
Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.
Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.
Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.
Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."
Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.
Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.
Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.
Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.
Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.
Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."
Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.
Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.
Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.
Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.
Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."
"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"
Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.


Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Semoga kita bersama-bersama menjadi lebih baik untuk ibu tercinta !

SEKIAN ~~~

Friday, 27 January 2012

Kecuaian Membawa Padah =)

Salam Sejahtera buat semua pembaca...
Entri kali nie, Jokeonsalo nak kongsi siket sebuah kisah yg boleh kata lawak tapi ada makna yang tersurat dan tersirat dalam lawak kali nie...


JOM MEMBACA !


Seorang lelaki telah menginap di sebuah hotel di KL.Tersedia sebuah komputer lengkap dengan internet di dalam bilik hotel itu.Dia pun mengambil keputusan untuk menghantar e-mail kepada isterinya.


Malangya,dia telah tersalah taip alamat e-mail isterinya dan tidak menyedari akan kesilapannya itu,dia pon terus menghantar e-mail tersebut.


Pada masa yang sama,di sebuah rumah di Kedah seorang janda baru sampai ke rumahnya selepas pulang dari majlis pengebumian suaminya.Janda tersebut mengambil keputusan untuk menyemak e-mailnya untuk melihat sekiranya terdapat mesej² daripada saudara-mara atau rakan²nya yang terdekat.Selepas membaca e-mail pertamanya itu,janda itu terus diserang sakit jantung dan meninggal di dalam biliknya.


Anak lelaki janda itu bergegas ke bilik janda itu setelah melihat ibunya kaku di atas lantai.Anak janda itu pun membaca e-mail yg terdapat di skrin komputer ibunya :


*************************************************************

To : Isteri Kesayanganku.
Date : 3/6/2007
Subject : Abang telah selamat sampai.


Abang tahu sayang pasti akan terkejut dengan kehadiran mesej e-mail ini.Mereka telah menyediakan komputer di sini pada ketika ini dan kita boleh menghantar e-mail kepada sesiapa sahaja terutama insan kesayangan kita.
Abang telah selamat sampai dan telah menginap dengan aman di sini.Dan seperti yg sayang da tahu,sebentar lagi abang akan mengambil peperiksaan kursus penting di sini.Abang lihat semuanya telah disediakan di sini untuk kedatangan mu hari esok.Semoga berjumpa dengan mu nanti sayang.Abang harap perjalanan mu ke sini nanti lebih bermakna seperti apa yang abang telah lalui ketika ini.
*************************************************************


Setelah anak janda itu habis membaca e-mail ini,barulah anaknya tahu akan punca kematian ibu nya.Maka menjadi anak yatim piatulah anak itu dalam masa satu hari di atas kecuaian orang yang langsung tidak dikenalinya... Kesimpulannya,haruslah kita berhati² dan berwaspada di atas segala perbuatan kita.Kerana 


setiap kecuaian itu mungkin membawa padah..





SEKIAN SAHAJA UNTUK ENTRI KALI INI =)

Semoga entri ini boleh dapat memberi pengajaran utk anda semua...
Sila tinggalkan komen anda ye...
Kalau suka, sila klik button like...
Kalau sudi, share lah ke facebook atau twitter...

TERIMA KASIH !

Sponsored by Nuffnang